vastuullisuus lähtee läpinäkyvyydestä

Mahdollisimman hyvää, paljon ja pienellä ympäristökuormituksella ei ole helppo yhtälö. Mutta me NAMSilassa haluamme, että tiedät mitä syöt. Siksi keräsimme yksiin kansiin tärkeimmät asiat tähän asti tehdystä vastuullisuustyöstämme.

Emme voi muuttaa koko maailmaa, mutta voimme olla omassa toiminnassamme läpinäkyviä ja parantaa omaa tekemistämme koko ajan. Siksi tämä työ ei pääty ikinä ja siksi raportti päivittyy kehityksen mukana.

nams_vastuullisuus

HALVALLA ON HINTANSA. TOMAATEIllA SE LASKETAAN LIIAN USEIN MUOVINA MAASTOSSA, alipalkatulla työvoimalla TAI POHJAVEDEN EHTYMISENÄ.

Tomaattien tuottaminen pimeässä, kylmässä pohjolassa ei välttämättä ihan ensimmäiseksi mielly ympäristöteoksi. Mutta kun tomaattiviljelyä alkaa tutkia vähän tarkemmin huomaa, että Suomen kaltaisella, hyvin organisoidulla ja kehittyneellä yhteiskunnalla on valttinsa siihen miten tomaatteja tuotetaan vastuullisesti.

Meillä Suomessa on TEL, TES ja TyKy-toiminta ja hyvä niin. Meillä tuotanto on valvottua ja läpinäkyvää, teknologia kehittynyttä ja työolosuhteet kunnossa. Etelä-Euroopassa, josta suuri osa markettien laaritomaateista tänne raijataan, on työ- ja ympäristölainsäädäntöön liittyviä sopimuksia aika paljon vähemmän ja niiden valvominenkin haasteellista ja vaikeata. Meillä suomalaisilla tomaatinystävillä ei valitettavasti ole mitään mahdollisuuksia tietää missä oloissa tuontitomaatit kasvatetaan, tai kuinka niitä käsitellään. Jos olet joskus liikkunut esimerkiksi Almerian seuduilla olet varmasti nähnyt loputtomia muovilla peitettyjä, hiekkatasankoja, jota paikalliset kutsuvat ”Mar de plástico” (Muovirannikko) nimellä. Siihen on syynsä.

almerian pellot
nams kasvihuone

KESTÄVÄ MAKU ON MEILLE MUUTAKIN KUIN MAISTUVUUTTA YMPÄRI VUODEN.

Se on myös ympäristöä kunnioittavaa tuotantoa, kotimaisuutta ja läpinäkyvää vastuullisuutta. Puhtaus, hyvät työolot ja tarkastelun kestävät viljelytavat ovat meille ja toiminnallemme itsestäänselvyyksiä, mutta näin ei suinkaan ole kaikkialla. Me NAMSilassa kehitämme toimintaamme jatkuvasti niin, että tomaateillamme ei ole vain paras maku, vaan ne myös jättävät hyvän jälkimaun ja omatunnon. 

Pieneltä tuntuvilla asioilla, kuten esimerkiksi sillä että NAMSilassa tuhannet kimalaiset huolehtivat luonnonmukaisesta pölyttämisestä on suuri yhteisvaikutus. Kun hyönteistyöntekijöidemme petopunkkiarmeija huolehtii tuholaistorjunnastamme ei NAMSilassa tarvita lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Kun kasvihuoneeseemme asennettiin pimennysverhot ja siihen suunniteltiin suljettu katto niin ne eivät pelkästään estä valoa ja lämpöä karkaamasta taivaalle, niin että kaikki hyöty saadaan suunnattua vain ja ainoastaan tomaateille. Se myös  parantaa energiatehokkuuttamme ja pienentää tietysti hiilijalanjälkeämme. 

Tomaatin matka

tomaatin-matka-1

MEILLÄ ISOVELI VALVOO YÖTÄ PÄIVÄÄ, MUTTA SILLÄ ONKIN NELISKULMAISET SILMÄT JA EREHTYMÄTÖN MUISTI.

KUN ON PIENEMPI NIIN on oltava fiksumpi pärjätäkseen: namsilassa me otettiin robotiikka ja anAlytiikka avuksi.

NAMS tomaattila tuottaa kesältä maistuvia, kypsänä poimittuja, suomalaisia tomaatteja moderneissa, Suomen ensimmäisissä puolisuljetuissa, kasvihuoneissa, joiden toimintaa valvoo algoritmit ja ohjaa robotiikka. Me tiedämme kokoajan, vuorokauden ympäri, molekyylitasolla mitä kasvihuoneisiimme tuodaan, mitä sieltä viedään ja mitä sieltä poistuu. Siksi me kaikki voimme olla 100% varmoja siitä mitä syömme kun nautimme NAMSeista.
Me täällä NAMSilassa uskomme, että investoimalla teknologiaan, tutkimukseen ja uusiin kestäviin tuotantomenetelmiin suomalainen maatalous pärjää kansainvälisessä, avoimessa kilpailussa aina.

roternon, piccolon ja encoren elämä on toiselta nimeltään LUONNON kiertokulku.

nams vesijarjestelma

KIERRÄTÄMME KAIKKI VEDET

NAMS tomaatit kastellaan kasvihuoneen katolta kerätyillä desinfioiduilla sade- ja sulamisvesillä ja pidetään lämpiminä ympäristöystävällisellä kaukolämmöllä.

nams lammitys

VALON- ja  lämmönKIERTO

Kasvihuoneen pimennysverhot ja suljettu katto estävät valoa ja lämpöä karkaamasta taivaalle ja näin ollen kaikki hyöty saadaan suunnattua vain ja ainoastaan tomaateille.

nams kimalainen

KIMALAISET PÖLYTTÄJINÄ

Eläinkunnan ystävät ahkeroivat meillä päivittäin, kun tuhannet kimalaiset huolehtivat pölyttämisestä ja tuholaistorjunnasta vastaa petopunkkiarmeija. Tomaattitarhallamme ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita.

nams pakkaus

100% biohajoava pakkaus

Kaikki pakkauksemme ovat 100% biohajoavia ja kierrätettäviä, puukuituisia kartonki- tai aaltopahvipakkauksia. Rasia suojaa tomaatteja ja vähentää kuljetuksen takia tulevaa hävikkiä.

nams tyontekija

MEILLÄ ON YLI 3000 TYÖNTEKIJÄÄ, JOISTA SUURIMMALLA OSALLA ON KUUSI JALKAA JA KAKSI SIIPEÄ.

Tomaattitilalla on töissä monenlaista porukkaa lempeistä kontukimalaisista tarkkaan kiinteistöhuoltajaan. Eniten tarvitsemme jatkuvasti poimijoita, sillä meillä tomaatit kerätään käsin ja satokausi on joka päivä. Helliä käsipareja tarvitaan siis lempeiden siipiparien kavereiksi ympäri vuoden ja huimasti enemmän kuin niissä tarhoissa, joissa raa’at tomaattipoloiset erotellaan värin ja koon perusteella koneellisesti. Hae meille töihin millä tahansa hyväksi katsomallasi tavalla. Yksi kätevä keino on lähettää sähköpostia osoitteeseen hakemus@agrifutura.fi.

UUTUUS.
100% LÄPINÄKYVÄ TOMAATTI.

Nykyään on enää vaikea löytää yritystä, varsinkaan ruoan tuottajaa, joka ei puhuisi vastuullisuudesta. Ja hyvä niin. Vihdoinkin alamme kaikki ymmärtää että meidän on huolehdittava ympäristöstämme samalla kun yritämme löytää uusia, kestäviä tapoja kasvattaa lisää hyvää ruokaa.

Ruoan tuotantoketjut, varsinkin ulkomailla, ovat usein hyvin monimutkaisia ja varman tiedon saaminen ruokamme alkuperästä voi olla vaikeata. Suomalaiselle pientuottajalle, kuten meille NAMSilassa se on mahdollisuus. Meille koko tuotantoketjumme läpinäkyvyys on sekä mahdollisuus että elinehto.

nasm tomaatti kasvihuoneessa
nams_luke_arvot

LUKE LASKEE.
ME HOIDAMME.

Jo NAMSilan peruskiveä muuratessamme tiesimme, että Suomessa pystymme tuottamaan talvitomaatteja kestävästi. Teknologiaosaamisemme on maailman huippua, ympäristölainsäädäntö ja työolosuhteiden valvonta toimivat, vettä sen eri olomuodoissa riittää ja olemme niin lähellä suomalaista kuluttajaa, että kuljettamisen hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni.

Nyt viiitisen vuotta toimintaamme hiottuamme, otimme ulkopuolisen tutkimustahon laskemaan ja vertaamaan hiilijalanjälkeämme tuontitomaatteihin. Suomen Luonnonvarakeskus LUKE laski NAMSien hiilijalanjäljen koko tuotantoketjumme kattavuudelta – vesivoimalaitokselta ja taimitarhalta tomaatinlehtien uusiokäyttöön.

Olimme yllättyneitä. Vaikka kulutamme täällä pohjolan perukoilla hiukan enemmän energiaa kasvihuoneen lämmitykseen ja valoihin kuin etelässä, niin siitä huolimatta NAMSien hiilijalanjälki on pienempi kuin lämmössä tuotetuilla, laarissa nimettöminä myytävillä kilpailijoillamme. Meillä on siis vahva mandaatti puhua suomalaisen maatalouden kestävästä kehityksestä.

Kestävää makua, kesät talvet.

Vaikka kestävä kehitys ei ole aina ihan yksiselitteistä ja siihen liittyy paljon eri näkökulmia, me haluamme kehittää suomalaista maataloutta ja sen kilpailukykyä täysin läpinäkyvästi. Olisihan se kiva, että kaikki oikeasti tajuaisivat, että meillä täällä pimeässä pohjolassa osataan ja voidaan tuottaa maailman puhtaimpia ja maistuvimpia hedelmiä. Siksi julkaisemme koko Luonnonvarakeskuksen raportin sellaisenaan. Lataa se tästä.

Jos sinulla on kysymyksiä niin lähetä ne meille info@agrifutura.fi tai osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa.