NAMS Roterno tomaatti

NAMS Roterno

NAMSILAN ROTERNO ON MAKEISEN KALTAINEN HEDELMÄ, JOKA VOI AIHEUTTAA MAKURIIPPUVUUTTA.

Roterno on tomaattien kuninkaallinen, tai vähintään aatelinen, herttuatar tai ainakin joku sen tasoinen ja sen kasvattaminen ja hoitaminen vähintään yhtä hienovaraista. Siksi se ei onnistu ihan joka bulkkitarhassa.

Jos olet joskus ihmetellyt miten NAMSilan Roterno-tertuissa on aina 5-6 tomaattia, niin se on huolellisen hoitamisen ansiota. Roternojen kukinnot nimittäin trimmataan aina rasiaan sopivaan määrään jo kukintovaiheessa niin, että oksan ravinteet jakaantuvat ja keskittyvät tasaisesti, eikä synny hävikkiä.

NAMSilan Roternot poimitaan vasta kypsinä ja pakataan rasiaan tertuissaan, joissa ne jatkavat mehevöitymistään vielä kotonakin. Roterno on tunnettu täyteläisestä, matalahappoisesta maustaan ja niissä on korkea sokeripitoisuus.

Roternot sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta ovat parhaimmillaan tuoresalaateissa, leivän päällä ja tietysti kaikissa YesYesYes- ja Madonna-ravintoloiden resepteissä.

NAMS_tomaatti_piccolo

NAMS Piccolo

VIHREÄT KUULAT ON NIIN YSÄRIÄ. TÄÄLTÄ TULEE PUNAISET KUULAT.

Piccolo on NAMSilan jengin pienin tyyppi ja yhtä makea kuin kuuluisat vihreät marmeladit. Piccolot nyt vain ovat suunnilleen sata kertaa terveellisempiä.

NAMSilat Piccolotkin tykkää isompien serkkujensa Roternojen tapaan hengailla jengeissä, joten nekin poimitaan aina vasta kypsinä tertuissaan ja toimitetaan hyvin varustettuihin marketteihin pakattuina 100% kierrätettäviin rasioihin.

Jos NAMSilan Roterno on tomaattien kuninkaallinen, niin kyllä Piccolo on myös yhtä kaukana tavistomaatista kuin Grand Cru Vin de Tablesta. Piccolot ovat vuosikymmenten aikana huolella jalostettuja eksklusiivisia, mansikkamaisia makuelämyksiä.

Piccolo soveltuu oikeastaan miten tahansa nautittavaksi. Kylmänä tai kuumana, naposteluun tai uunin kautta lautaselle laitettavaksi. Erinomainen myös salaatteihin tai ruoan koristeluun. Niin ja onpahan tätä herkkua ihan makeisen korvikkeenakin käytetty.

NAMS Encore tomaatti

NAMS Encore

PAREMPI ÖVERIT KUIN VAJARIT.

NAMSilan Encore on tarkoitettu isoon nälkään. Sellaiseen, jossa koko perheelle tehdään Bolognesea niin kuin Mamma Mia sen on opettanut, mutta vähän isommassa kattilassa.

Jokin aika sitten toteutettiin sokkotesti, missä kaksi kolmesta suomalaisesta kuluttajasta valitsivat Encoren parhaimmaksi tomaatiksi. NAMSila on yksi harvoista kasvihuoneista, joka niitä enää kasvattaa, koska muut, helppohoitoisemmat lajikkeet sopivat paremmin teolliseen konepoimintaan, -lajitteluun ja -varastointiin.

NAMSilan Encoret kerätään aina vasta kypsinä, lajitellaan hellin käsin ja toimitetaan suoraan lähimarketteihin. Siksi niissä on tallella Encoren mehukas, vahva ja lihaisa, sopivan kirpeä maku.

Encore on turvallinen valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Sen rakenne on kiinteä, se säilyy hyvin ja sokeripitoisuuskin on korkea. Encore soveltuu kattavasti ihan kaikkeen ruoanlaittoon – salaattipöydästä keittoihin, leivän päältä pastakastikkeeseen.

NAMS Vertion tomaatti

NAMS Vertion

”LAGOM” ON RUOTSIA JA SILLEE SANOTAAN KUN JOKIN ON JUST SOPIVA.

Tomaatteja on tuhansia eri lajikkeita, joilla on kaikilla oma makunsa, muotonsa, kokonsa ja jopa värinsä. Niitä meidän Sebu käy joka talvi maistelemassa ympäri Eurooppaa ja valitsee makeimmat ja muuten sopivimmat tänne NAMSilaan kasvamaan.

Meidän uusin makunystyröitä hemmotteleva tulokas on keskikokoinen trossitomaatti Vertion. Se on pienempi kuin meidän klassikko Roterno, mutta isompi kuin meidän pienin, mansikkamainen Piccolo.

Vertion on täyteläinen, matalahappoinen, just sopivan kokoinen ja sellaisena helppoa syötävää. ”Lagom” -sanoisi ruotsalainen. Vertion toimii loistavasti niin kylmänä kuin lämpimänäkin, napostelusta grilliin ja kaikkeen siltä väliltä.

NAMS_gourami

NAMS Piccolo & Gourami

NAMSILALAINEN KOMPROMISSI: TERVEELLISINTÄ, MUTTA MAKEINTA.

Äidit tapaa motkottaa lapsille (ja varsinkin isille), että muistakaa nyt sitten syödä sitä vihreää. No, me päätettiin tehdä fiksun ohjeen noudattamisesta helppoa ja maistuvaa.

NAMSilan uusi Gourami on nimittäin siitä siisti tomaatti, että se on kypsänäkin ihan vihreä. Sellaisena se helposti harhauttaa silmää, mutta vie totisesti kielen mennessään.

Gourami on täydellinen – terveellistä, mutta rapean sitrusmaisen makeaa. Tämä vihreä erikoisherkku on hurmannut kansaa ihan joka paikassa, missä sitä vaan on maistelemaan jo ehditty.

Gourami soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi salaatteihin tuomaan makeutta ja naposteltavaksi ihan sellaisenaan. Gouramia myydään ympäri valtakuntaa näpsäkän kokoisessa mix-rasiassa, joka pitää sisällään Gouramin lisäksi myös Piccoloa.

Ja sit vielä terveiset, sekä muutama pikku tomaattitipsi sinne kotiin jääkaapin äärelle.

Meidän NAMSit myydään kauniisiin, suljettuihin rasioihin pakattuina monestakin syystä: Tärkein niistä on se, että meidän tomaattejamme eivät ole päässeet koskemaan muut ennen kuin sinä avaat rasian kotonasi. NAMSien laareissa kyhjöttäviä kavereita kun pyörittelee päivästä toiseen myös moni laarivalkkaaja.

Juu, ja sitten, moni tämän jo tietääkin, mutta aina siitä on hyvä muistuttaa: Säilytetään NAMSit rasioissaan huoneenlämmössä, niin ne jatkavat kypsymistään ja imevät ravinteita oksastaan. 

Roterno ja Piccolo terttutomaattimme kannattaa nauttia luonnon kypsyttämässä järjestyksessä, eli aloittaa köynnöksen paksummasta päästä. Niin ne jatkavat kypsymistään ja imevät köynnöksestään lisää ravintoa, jollei sitten vain käy niin kuin ainakin meille usein käy, että tulee ahmaistua kaikki kerralla, kun kerran makuun on päässyt.