VAADI TOMAATEILTASI KESTÄVÄÄ MAKUA

Saammeko esitellä:

G.K. Porimodoro, Suomen ensimmäinen tommelier 

G.K. PorimodorG.K. Porimodoro on tomaattisommelier, jolle tomaatit ovat intohimo. Hurmurimme on syntynyt Vesuvius-vuoren juurella Italiassa, jossa hän sai myös koulutuksensa ja ansaitsi arvonimensä. Etelän hedelmät oli kuitenkin äkkiä nähty, joten G.K. muutti Suomeen ja Poriin parempien tomaattien ja kestävän maun perässä.

Tommelierin työssä G.K:n (elämän-) tehtävä on tutustuttaa suomalaiset laadukkaampiin makuihin ja esimerkiksi eri tomaattilajikkeisiin. Samalla hän kouluttaa työlleen jatkajia ja jälleen uusia tommelier-sukupolvia. Partavetenään tomaattimehua käyttävän tommelierimme ainoa heikkous on kiivasluontoisuus – ja että hän tuo usein töitä kotiin, laatikkokaupalla.

Tommelierin suositus

Tutustu tarkemmin tommelierin ammattiin

TOMMELIERIN 6 TIETOISKUa

Oletko aina syönyt tomaattia väärin? 
Tommelier tietoisku #1

Varsin hyvä muistisääntö:
ykkönen on ykkönen.

NAMS-tomaatit ovat laatikossaan vielä kiinni varressa, jossa ne ovat kasvaneet. Kun raotat ensimmäistä kertaa tämän pienoiskasvihuoneen kantta, poimi ensimmäisenä lähinnä leikkauskohtaa oleva tomaatti. Ja herkuttele siitä tomaatti kerrallaan kohti loppupäätä. Näin varsi antaa tomaateille makua ja elinvoimaa aina lautaselle asti. NAMS!

Tommelier tietoisku #2

Poimitaan, kun aika on kypsä. Ja tomaatti.

Etelän tuontitomaatit poimitaan raakana, jotta ne kestävät kuljetuksen läpi Euroopan. Pyhä isä! Matkalla niihin tarttuu ripaus punaista väriä, mutta makua tuskin ollenkaan. NAMS-tomaatit poimitaan vasta sitten, kun aika on kypsä – ja ennen kaikkea: vasta sitten, kun tomaatti on kypsä. Maistat eron. 

Tommelier tietoisku #3

Makeus on elämän suola.
Ei kun sokeri.
 

Tavallinen kuluttaja ei varmasti mieti tomaattien Brix-arvoja, mutta olisi syytä. G.K. Porimodoro mietti niitä ensimmäisenä herätessään. Brix-arvo kuvaa tomaatin makeutta – eli sitä, miten herkulliselta se kielen päällä maistuu. Nams-tomaattien osalta luku on tuontitomaatteihin verrattuna pilvissä: lähes kuusi. 

Tommelier tietoisku #4

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja lajia.

Kun pääset herkullisten, kypsänä käsin poimittujen NAMS-tomaattien makuun, loppua ei näy. Eikä tarvitsekaan. Kun tomaattien kuningas Roterno on koemaistettu, miten olisi pieni mutta makea Piccolo? Tai Encore isoon nälkään? Täyteläinen Vertion? Vai tarttuuko gouraan kypsän vihreä Gourami? 

Tommelier tietoisku #5

Vaali kestävää makua rasiassa

NAMS-tomaatin luonnollinen elinympäristö ei ole kaupan laari tai muovipussi, vaan pahvinen rasia. Se on kuin pieni kasvihuone, jossa tomaatti elää kuin herran kukkarossa – ja säilyttää herkullisen makunsa pitkään. Kun haluat vaatia kestävää makua, ja vaalia kestävää makua, poimi ostoskoriin NAMSrasia.

Tommelier tietoisku #6

NAMS-tomaatti ei jää kaappiin

Tomaattia, etenkään laadukasta NAMS-tomaattia, ei milloinkaan laiteta jääkaappiin. Siellä se ainoastaan menettää makunsa ja veltostuu. Tässä helppo muistisääntö: NAMS – ei jää kaappiin… vaan syödään käsistä. Jos laitat tomaatteja jääkaappiin, G.K. tulee henkilökohtaisesti hakemaan ne sieltä pois. 

NAMS Roterno tomaatti

NAMS Roterno

ROTERNO ON TOMAATTIEN KUNINGAS.

Jos olet joskus ihmetellyt miten NAMSilan Roterno-tertuissa on aina 5-6 tomaattia, niin se on huolellisen hoitamisen ansiota. Roternojen kukinnot nimittäin trimmataan aina rasiaan sopivaan määrään jo kukintovaiheessa niin, että oksan ravinteet jakaantuvat ja keskittyvät tasaisesti, eikä synny hävikkiä.

NAMSilan Roternot poimitaan vasta kypsinä ja pakataan rasiaan tertuissaan, joissa ne jatkavat mehevöitymistään vielä kotonakin. Roterno on tunnettu täyteläisestä, matalahappoisesta maustaan ja niissä on korkea sokeripitoisuus.

Roternot sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta ovat parhaimmillaan tuoresalaateissa, leivän päällä ja tietysti kaikissa YesYesYes- ja Madonna-ravintoloiden resepteissä.

TARTU tommelierin SUOSITUKSIIN