VAADI TOMAATEILTASI KESTÄVÄÄ MAKUA

Saammeko esitellä:

G.K. Porimodoro, Suomen ensimmäinen tommelier 

G.K. PorimodorG.K. Porimodoro on tomaattisommelier, jolle tomaatit ovat intohimo. Hurmurimme on syntynyt Vesuvius-vuoren juurella Italiassa, jossa hän sai myös koulutuksensa ja ansaitsi arvonimensä. Etelän hedelmät oli kuitenkin äkkiä nähty, joten G.K. muutti Suomeen ja Poriin parempien tomaattien ja kestävän maun perässä.

Tommelierin työssä G.K:n (elämän-) tehtävä on tutustuttaa suomalaiset laadukkaampiin makuihin ja esimerkiksi eri tomaattilajikkeisiin. Samalla hän kouluttaa työlleen jatkajia ja jälleen uusia tommelier-sukupolvia. Partavetenään tomaattimehua käyttävän tommelierimme ainoa heikkous on kiivasluontoisuus – ja että hän tuo usein töitä kotiin, laatikkokaupalla.

Tommelierin suositus

Kestävän maun jäljillä

Tervetuloa!

Suomen ensimmäinen tommelier G.K. Porimodoro esittelee teille kestävän maun salaisuudet tulevassa videosarjassa. Näillä videoilla G.K. pääsee toteuttamaan (elämän-) tehtäväänsä tutustuttamalla teidät makujen lähteisiin ja esimerkiksi eri tomaattilajikkeisiin.

Makua ja vitamiineja!

Tommelier Porimodoro on saapunut kohteeseen ja matka kestävän maun jäljillä voi alkaa. Minkäs muun kuin maistelun merkeissä kaikkein pyhimmässä. Viva la vitaliteetti!

Tuoksuttaminen kannattaa!

Tommelier jatkaa NAMS Tomaattilan syvyyksissä aistinvaraisia havaintojaan ja jakaa arvokkaita vinkkejä siellä kauppojen hevi-osastoilla seikkaileville nautiskelijoille.

Pörriäiset

Tomaattirivistöjen välissä Porimodoro pyrkii löytämään Tomaattilan pienempiä, ahkeroivia työntekijöitä. Viiden hehtaarin tilassa näiden pienten pölyttäjäsankareiden löytäminen voi olla toisinaan haastavaa.

Pölyttäjärobotti

Vaikka ahkeria ovatkin, niin kontukimalaiset tarvitsevat hiukan tukea viiden hehtaarin pölyttämisurakassa. Reippaana kaverina tommelier Porimodoro otti kiinni yhden Tomaattilan pölyttäjäroboteista ja näytti tälle esimerkkiä miten homma hoidetaan.

Makeus

Nyt tehdään tikusta… ei kun varresta asiaa. Tommelier jälleen jakaa täyttä asiaa tietopankistaan ja kertoo mistä NAMSien ylivertainen makeus syntyy.

Rauhassa makeutta

Matka kestävän maun jäljillä jatkuu entistä syvemmällä Tomaattilan uumeniin. Tänään tommelier Porimodoro tekee tuttavuutta Roterno-tertun kanssa. Aikaa tutustumiseen ei paljon ole, sillä jo vuorokauden kuluttua tulee tertun olla toisaalla. Onko nämä sellaiset pikatreffit?

Punaposket

Tommelier Porimodoro jatkaa aistinvaraisia havaintojaan ja tekee selväksi mikä on ainoa oikea väri tomaatille. Ja eihän sitä tietenkään voi olla vastustamatta pientä haukkausta – ihan vain maun tarkistamiseksi.

Lämpö ja vesi

Nyt kun on päästy kypsänä poimitun tomaatin makuun, Porimodoro tutustuu erityisesti vastuullisuuden kautta syvemmin Tomaattilan toimintaan. Katso miten sadevesi, tuuletus ja harakat liittyvät hiilijalanjälkeen?

Puskafarssi

Tommelier on varsinaisen puskafarssin äärellä seikkaillessaan Tomaattilan pitkillä käytävillä ja lukemattomien taimien joukossa. Kurkkaa miten suuresta määrästä taimia oikein on kyse!

Roterno

Puskasta tarttuu käteen oikea kruunun jalokivi ja katsojien onkin aika kuulla Tommelierin jopa tunteellinen analyysi Tomaattilan kuninkaasta, Roternosta. NAMS ja ääntä kohti!

Pakkaamo

Nyt on aika tarttua oikeisiin töihin ja alkaa laittamaan maukasta Roternoa rasiaan ja maailmalle. Tommelier on siirtynyt Tomaattilassa pakkaamon puolelle ja toki kesken kiivaan tahdin on aina aikaa antaa pieni tietoisku. Miten ikkuna ja puu liittyvät toisiinsa?

LUKE
Pari sanaa tomaateista ja vastuullisuudesta tähän väliin . Tommelier on kiertänyt laajasti Tomaattilassa ja tehnyt tarkkaavaisen havainnon, jota myös LUKE (ei Skywalker) tukee omissa laskelmissaan. Nyt tarkkana, sillä jutussa riittää siemeniä, rekka-autoja sekä miljoonia litroja vettä.
Syventävää tietoutta voi tutkia täällä 

Tutustu tarkemmin tommelierin ammattiin

TOMMELIERIN 6 TIETOISKUa

Oletko aina syönyt tomaattia väärin? 
Tommelier tietoisku #1

Varsin hyvä muistisääntö:
ykkönen on ykkönen.

NAMS-tomaatit ovat laatikossaan vielä kiinni varressa, jossa ne ovat kasvaneet. Kun raotat ensimmäistä kertaa tämän pienoiskasvihuoneen kantta, poimi ensimmäisenä lähinnä leikkauskohtaa oleva tomaatti. Ja herkuttele siitä tomaatti kerrallaan kohti loppupäätä. Näin varsi antaa tomaateille makua ja elinvoimaa aina lautaselle asti. NAMS!

Tommelier tietoisku #2

Poimitaan, kun aika on kypsä. Ja tomaatti.

Etelän tuontitomaatit poimitaan raakana, jotta ne kestävät kuljetuksen läpi Euroopan. Pyhä isä! Matkalla niihin tarttuu ripaus punaista väriä, mutta makua tuskin ollenkaan. NAMS-tomaatit poimitaan vasta sitten, kun aika on kypsä – ja ennen kaikkea: vasta sitten, kun tomaatti on kypsä. Maistat eron. 

Tommelier tietoisku #3

Makeus on elämän suola.
Ei kun sokeri.
 

Tavallinen kuluttaja ei varmasti mieti tomaattien Brix-arvoja, mutta olisi syytä. G.K. Porimodoro mietti niitä ensimmäisenä herätessään. Brix-arvo kuvaa tomaatin makeutta – eli sitä, miten herkulliselta se kielen päällä maistuu. Nams-tomaattien osalta luku on tuontitomaatteihin verrattuna pilvissä: lähes kuusi. 

Tommelier tietoisku #4

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja lajia.

Kun pääset herkullisten, kypsänä käsin poimittujen NAMS-tomaattien makuun, loppua ei näy. Eikä tarvitsekaan. Kun tomaattien kuningas Roterno on koemaistettu, miten olisi pieni mutta makea Piccolo? Tai Encore isoon nälkään? Täyteläinen Vertion? Vai tarttuuko gouraan kypsän vihreä Gourami? 

Tommelier tietoisku #5

Vaali kestävää makua rasiassa

NAMS-tomaatin luonnollinen elinympäristö ei ole kaupan laari tai muovipussi, vaan pahvinen rasia. Se on kuin pieni kasvihuone, jossa tomaatti elää kuin herran kukkarossa – ja säilyttää herkullisen makunsa pitkään. Kun haluat vaatia kestävää makua, ja vaalia kestävää makua, poimi ostoskoriin NAMSrasia.

Tommelier tietoisku #6

NAMS-tomaatti ei jää kaappiin

Tomaattia, etenkään laadukasta NAMS-tomaattia, ei milloinkaan laiteta jääkaappiin. Siellä se ainoastaan menettää makunsa ja veltostuu. Tässä helppo muistisääntö: NAMS – ei jää kaappiin… vaan syödään käsistä. Jos laitat tomaatteja jääkaappiin, G.K. tulee henkilökohtaisesti hakemaan ne sieltä pois. 

NAMS Roterno tomaatti

NAMS Roterno

ROTERNO ON TOMAATTIEN KUNINGAS.

Jos olet joskus ihmetellyt miten NAMSilan Roterno-tertuissa on aina 5-6 tomaattia, niin se on huolellisen hoitamisen ansiota. Roternojen kukinnot nimittäin trimmataan aina rasiaan sopivaan määrään jo kukintovaiheessa niin, että oksan ravinteet jakaantuvat ja keskittyvät tasaisesti, eikä synny hävikkiä.

NAMSilan Roternot poimitaan vasta kypsinä ja pakataan rasiaan tertuissaan, joissa ne jatkavat mehevöitymistään vielä kotonakin. Roterno on tunnettu täyteläisestä, matalahappoisesta maustaan ja niissä on korkea sokeripitoisuus.

Roternot sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta ovat parhaimmillaan tuoresalaateissa, leivän päällä ja tietysti kaikissa YesYesYes- ja Madonna-ravintoloiden resepteissä.

TARTU tommelierin SUOSITUKSIIN