NAMS Roterno tomaatti

NAMS Roterno

ROTERNO ON TOMAATTIEN KUNINGAS.

Jos olet joskus ihmetellyt miten NAMSilan Roterno-tertuissa on aina 5-6 tomaattia, niin se on huolellisen hoitamisen ansiota. Roternojen kukinnot nimittäin trimmataan aina rasiaan sopivaan määrään jo kukintovaiheessa niin, että oksan ravinteet jakaantuvat ja keskittyvät tasaisesti, eikä synny hävikkiä.

NAMSilan Roternot poimitaan vasta kypsinä ja pakataan rasiaan tertuissaan, joissa ne jatkavat mehevöitymistään vielä kotonakin. Roterno on tunnettu täyteläisestä, matalahappoisesta maustaan ja niissä on korkea sokeripitoisuus.

Roternot sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta ovat parhaimmillaan tuoresalaateissa, leivän päällä ja tietysti kaikissa YesYesYes- ja Madonna-ravintoloiden resepteissä.

NAMS_tomaatti_piccolo

NAMS Piccolo

PICCOLO ON PIENI, MUTTA NIIN VAAN MAKIA.

Piccolo on NAMSilan jengin pienin tyyppi ja yhtä makea kuin kuuluisat vihreät marmeladit. Piccolot nyt vain ovat suunnilleen sata kertaa terveellisempiä.

NAMSilat Piccolotkin tykkää isompien serkkujensa Roternojen tapaan hengailla jengeissä, joten nekin poimitaan aina vasta kypsinä tertuissaan ja toimitetaan hyvin varustettuihin marketteihin pakattuina 100% kierrätettäviin rasioihin.

Jos NAMSilan Roterno on tomaattien kuninkaallinen, niin kyllä Piccolo on myös yhtä kaukana tavistomaatista kuin Grand Cru Vin de Tablesta. Piccolot ovat vuosikymmenten aikana huolella jalostettuja eksklusiivisia, mansikkamaisia makuelämyksiä.

Piccolo soveltuu oikeastaan miten tahansa nautittavaksi. Kylmänä tai kuumana, naposteluun tai uunin kautta lautaselle laitettavaksi. Erinomainen myös salaatteihin tai ruoan koristeluun. Niin ja onpahan tätä herkkua ihan makeisen korvikkeenakin käytetty.

NAMS Encore tomaatti

NAMS Encore

ENCORE ON TARKOITETTU ISOON NÄLKÄÄN.

Sellaiseen, jossa koko perheelle tehdään Bolognesea niin kuin Mamma Mia sen on opettanut, mutta vähän isommassa kattilassa.

Jokin aika sitten toteutettiin sokkotesti, missä kaksi kolmesta suomalaisesta kuluttajasta valitsivat Encoren parhaimmaksi tomaatiksi. NAMSila on yksi harvoista kasvihuoneista, joka niitä enää kasvattaa, koska muut, helppohoitoisemmat lajikkeet sopivat paremmin teolliseen konepoimintaan, -lajitteluun ja -varastointiin.

NAMSilan Encoret kerätään aina vasta kypsinä, lajitellaan hellin käsin ja toimitetaan suoraan lähimarketteihin. Siksi niissä on tallella Encoren mehukas, vahva ja lihaisa, sopivan kirpeä maku.

Encore on turvallinen valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Sen rakenne on kiinteä, se säilyy hyvin ja sokeripitoisuuskin on korkea. Encore soveltuu kattavasti ihan kaikkeen ruoanlaittoon – salaattipöydästä keittoihin, leivän päältä pastakastikkeeseen.

NAMS Vertion tomaatti

NAMS Vertion

VERTION ON TÄYTELÄINEN JA JUST SOPIVAN KOKOINEN.

Tomaatteja on tuhansia eri lajikkeita, joilla on kaikilla oma makunsa, muotonsa, kokonsa ja jopa värinsä. Niitä meidän Sebu käy joka talvi maistelemassa ympäri Eurooppaa ja valitsee makeimmat ja muuten sopivimmat tänne NAMSilaan kasvamaan.

Meidän uusin makunystyröitä hemmotteleva tulokas on keskikokoinen trossitomaatti Vertion. Se on pienempi kuin meidän klassikko Roterno, mutta isompi kuin meidän pienin, mansikkamainen Piccolo.

Vertion on täyteläinen, matalahappoinen, just sopivan kokoinen ja sellaisena helppoa syötävää. ”Lagom” -sanoisi ruotsalainen. Vertion toimii loistavasti niin kylmänä kuin lämpimänäkin, napostelusta grilliin ja kaikkeen siltä väliltä.

NAMS_gourami

NAMS Gourami

GOURAMI ON KYPSÄNÄKIN IHAN VIHREÄ.

Äidit tapaa motkottaa lapsille (ja varsinkin isille), että muistakaa nyt sitten syödä sitä vihreää. No, me päätettiin tehdä fiksun ohjeen noudattamisesta helppoa ja maistuvaa.

NAMSilan Gourami on nimittäin siitä siisti tomaatti, että se on kypsänäkin ihan vihreä. Sellaisena se helposti harhauttaa silmää, mutta vie totisesti kielen mennessään.

Gourami on täydellinen – terveellistä, mutta rapean sitrusmaisen makeaa. Tämä vihreä erikoisherkku on hurmannut kansaa ihan joka paikassa, missä sitä vaan on maistelemaan jo ehditty.

Gourami soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi salaatteihin tuomaan makeutta ja naposteltavaksi ihan sellaisenaan. Gouramia myydään ympäri valtakuntaa näpsäkän kokoisessa mix-rasiassa, joka pitää sisällään Gouramin lisäksi myös Piccoloa.

NAMSIEN kesän MAKUUN ON SYYNSÄ: ME TEEMME ASIAT TOISIN.

1. NAMSila on Skandinaavian ensimmäinen, puolisuljettu, automatisoitu kasvihuone, joka takaa tarkkaan valituille lajikkeillemme ja niiden hedelmille hallitun ja kontrolloidun kasvuympäristön. Me tiedämme molekyylien tarkkuudella mitä kasvihuoneeseemme tulee ja mitä sieltä lähtee.

2. NAMSit poimitaan ja lajitellaan aina käsityönä, tämä takaa että hedelmiä käsitellään huolellisesti, niitä ei revitä tai kolhita.

3. NAMSien kuoresta löytyy myös kesätomaatin aito maku ja niitä on turvallista syödä sellaisenaan, koska me emme käytä ruiskutettavia torjunta-aineita.

4. Roterno, Piccolo ja Encore lajikkeemme on valittu parhaan maun perusteella, ei tuotantomäärän maksimoimiseksi. Me kasvatamme vähemmän, mutta parempaa.

5. NAMSit poimitaan aina vasta täysin kypsinä. Näin ne ehtivät keräämään itseensä emostaan kaiken maun ja saavat kauniin punaisen värinsä.

6. Roternojen ja Piccoloiden tertun vihreä oksa säilyttää tomaatit pidempään hyvänä ja antaa tomaateille lisää makua vielä niiden ollessa rasiassa.

nams kuvitus

Ja sit vielä terveiset, sekä muutama pikku tomaattitipsi sinne kotiin jääkaapin äärelle.

Meidän NAMSit myydään kauniisiin, suljettuihin rasioihin pakattuina monestakin syystä: Tärkein niistä on se, että meidän tomaattejamme eivät ole päässeet koskemaan muut ennen kuin sinä avaat rasian kotonasi. NAMSien laareissa kyhjöttäviä kavereita kun pyörittelee päivästä toiseen myös moni laarivalkkaaja.

Juu, ja sitten, moni tämän jo tietääkin, mutta aina siitä on hyvä muistuttaa: Säilytetään NAMSit rasioissaan huoneenlämmössä, niin ne jatkavat kypsymistään ja imevät ravinteita oksastaan. 

Roterno ja Piccolo terttutomaattimme kannattaa nauttia luonnon kypsyttämässä järjestyksessä, eli aloittaa köynnöksen paksummasta päästä. Niin ne jatkavat kypsymistään ja imevät köynnöksestään lisää ravintoa, jollei sitten vain käy niin kuin ainakin meille usein käy, että tulee ahmaistua kaikki kerralla, kun kerran makuun on päässyt.