me teemme TOMAATTI-vallankumousta tomaatti kerrallaan.

Me NAMSilassa rakastamme tomaatteja. NAMSit ovat hedelmiä, jotka poimitaan vasta kypsinä ja toimitetaan tertuissaan pakattuina suoraan kaupan hyllylle. Siksi ne maistuvat kesältä ympäri vuoden.

Liian usein tomaatteja pidetään edelleenkin teollisena hyödykkeenä, jonka ainoat määreet ovat koko, paino, tasalaatuisuus, väri ja hinta. Näitä tomaateiksi kutsuttuja mauttomia hedelmiä kasvatetaan valtavina massoina muoviin peiteltyinä maissa, joissa työolosuhteet ovat kyseenalaisia ja juomavedestä on huutava pula. Niitä raijataan rekoissa ympäri Eurooppaa ja varastoidaan raakoina varastoissa. Sitten niitä ostetaan nimettöminä markettien laareista, joissa niitä koskettavat päivittäin sadat sormet. 

NAMSit ovat Roternoja, Piccoloita tai Encoreja, tomaattien aatelia, jotka kasvatetaan huipputeknologian avulla valvotuissa olosuhteissa Suomen Porissa. Kasvihuoneemme lämmitetään kaukolämmöllä ja kastellaan kierrätetyllä sadevedellä. Me noudatamme kuuliaisesti suomalaisia työlakeja. Siksi NAMSit jättävät mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen ja hyvän mielen, ja suorittavat pientä tomaattivallankumousta, hedelmä kerrallaan. 

nams kasvihuone

MAATALOUDEN TULEVAISUUS ON TEKNOLOGIALAJI.

sebastian nams

ALUSSA OLI SUO, KUOKKA, ALGORITMIT, ROBOTIIKKA JA SEBASTIAN ANTTILA.

Lokakuu 2016. Räntää vaakasuorassa. 25-vuotias Sebastian seisoo Porin Ulasoorissa ja katselee kun 3000 kontukimalaista hyrisee kuudenkymmenentuhannen kierrätetyllä sadevedellä kastellun Roterno-taimen kimpussa. Hän on valinnut Roternon maisteltuaan kymmeniä eri lajikkeita Hollannissa kollegansa kanssa. NAMSilan ensimmäinen satokausi on käynnistymässä. Muutama vuosi aiemmin Sebastian jätti työnsä nuorena, menestyvänä sijoituskonsulttina Zürichin pankkimaailmassa, muutti sukunsa kotiseudulle Satakuntaan ja rakennutti Skandinavian ensimmäisen puolisuljetun, huippumodernin kasvihuoneen.

Moni uskoi, että Sebastian on menettänyt järkensä. Pimeä ja kylmä Euroopan koilliskulma voi ensikatsomalta vaikuttaa yllättävältä paikalta sijoittaa miljoonia tomaattien viljelyyn. Mutta kuten usein, ulkopuolelta asiat näkee selvemmin. Sebastian ymmärsi, että suomalainen lainsäädäntö, teknologiaosaaminen, suhteellisesti halpa maan hinta ja jopa jatkuva vesisade sekä harmaus ovat mahdollisuus, eivät uhka. 

NAMS syntyi tarpeesta tuottaa läpinäkyvästi viljeltyjä, kesältä maistuvia, suomalaisia tomaatteja ympäri vuoden, siirtää suomalaista maataloutta bulkista laatuun, Roterno kerrallaan.