ENEMMÄN MAKUA,
VÄHEMMÄN HARMIA.

Ilmastojalanjäljen monimutkaisessa laskennassa on mukana lukematon määrä isoja kokonaisuuksia ja pieniä yksityiskohtia. Siksi annoimme Luonnonvarakeskuksen hoitaa laskutoimenpiteet puolestamme – näin saatiin paitsi varmasti totuudenmukainen ja vertailukelpoinen niin myös puolueeton lopputulos.

*Luonnonvarakeskuksen raportti ja laskelma, vuosi 2021.

NAMSilan ilmastojalanjälki on 0,36 kgCO2-ekv/kg.

Se on yli 2–3 kertaa pienempi kuin auringon alla kypsytetyllä tuontitomaatilla. Se vaatii paljon tietoa, taitoa ja tahtoa tehdä asioita toisin, sekä jatkuvaa intohimoa kehittyä omassa tekemisessä.

Luonnonvarakeskuksen raportin voit lukea kokonaisuudessaan täältä. Se kertoo faktat, ei enempää ei vähempää.

Tässä muutama syy, miksi lukemamme on niin pieni:

LÄMPÖ

Käytämme 100 % lähellä tehtyä kaukolämpöä, joka on pääosin satakuntalaisella puuhakkeella tuotettua, ympäristöystävällistä ja tarkasti valvottua. Vuoden 2023 aikana se on 90 % hiilineutraalia. Kasvihuoneen energiaverhot estävät hukkaenergian karkaamisen. Kierrätämme valaistuksesta syntyvän lämmön ja hyödynnämme auringon tuottaman lämmön optimaalisesti.

Hiilidioksidi

Käyttämämme lannoitushiilidioksidi syntyy Rajamäellä alkoholin käymisprosessin sivutuotteena. Ostamme lannoitushiilidioksidimme tunnetulta, pohjoismaiden suurimmalta toimijalta.

Sähkö

Käytämme vesivoimalla tuotettua sähköä. Kasvihuoneen energiaverhot estävät valon ja lämmön karkaamisen, näin voimme kierrättää lamppujen tuottaman lämmön takaisin tomaateille. Sammutamme valaistuksen öisin ja kesäkuukausina.

Kasvualustat

Käytämme ja kierrätämme sekä puukuitu- että turvekasvualustamme niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Lannoitteet

Ostamme vain puhtaita ja laadukkaita lannoitteita. Kierrätämme kaikki lannoitteet veden mukana, jotta ei tule hävikkiä. Optimoimme, että kasvimme saavat juuri oikean määrän tarvitsemiaan lannoitteita.

Kuljetukset

Hyödynnämme tomaattien kuljetuksessa kaupan omia jakelujärjestelmiä. Siemenet, kasvualustat ja monet muut tomaatin viljelyyn tarvittavat asiat ostamme niin läheltä kuin mahdollista ja optimoimme kuljetuksen aiheuttaman hiilijalanjäljen niin pieneksi kuin kykenemme.

Jätteet

Kaikki orgaaninen jätteemme kerätään ja kompostoidaan tai muutetaan biokaasuksi.

Vesi

Emme käytä vesijohtovettä, vaan kastelemme ainoastaan kasvihuoneen katolta kerätyllä puhdistetulla sade- ja sulamisvedellä.

Pakkaukset

Pakkauksemme ovat 100 % biohajoavia ja kierrätettäviä. Myös ikkuna on kierrätettävää puupohjaista raaka-ainetta. Hankimme pakkauksemme suomalaiselta toimittajalta ja ne on tehty kotimaisesta puusta. Pakkaamattoman vihanneksen hävikki on jopa 20-30 %, pakatun NAMSin noin 2-3 %.

Kaikissa NAMS-rasioissa on toimintamme kestävyysseloste. Se on siinä siksi, koska haluamme, että tiedät mitä syöt. Ja koska puhdas jälkimaku on tärkeää niin suussa kuin omatunnossakin.

Voit myös tutustua kattavaan vastuullisuusraporttiimme, jossa kerromme avoimesti ja läpinäkyvästi mitä olemme tehneet tähän mennessä ja missä on vielä tsempattavaa. Tämä työ ei pääty ikinä, kehitys on jatkuvaa.

Osallistu KESÄN MAKOISAMPAAN ARVONTaAN!

Palkintona on 15 rasiaa NAMS-lajikkeita. Siitä riittää juhannustomaatteja koko jengille, koko mittumaariksi.

Arvonta on päättynyt. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille osallistujille!